BusinessBase maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.

terug naar nieuwsberichten

Microsoft Fabric: Waarom Less juist More is

Data, er is in onze huidige tijd niet aan te ontkomen. De inschatting is dat we wereldwijd gemiddeld 328,77 miljoen terabytes aan data per dag genereren. Dat is bijna niet te omvatten. Toch moeten we daar iets mee. Data-gestuurd ondernemen is tegenwoordig niet langer meer een vernieuwing, maar eerder een vereiste. En dan hebben we het nog niet eens over het belang van data voor het trainen van AI gehad. De ontwikkelingen en innovaties hebben elkaar in de laatste jaren dan ook snel opgevolgd en met Microsoft Fabric is er weer een nieuwe stap gezet. In dit artikel neem ik je graag mee in de wereld van Microsoft Fabric. Door eerst te kijken naar het verleden, wil ik een beter inzicht geven in wat Microsoft Fabric nu juist voor de toekomst zo interessant maakt. 

Een blik terug in de tijd

Ondanks dat er veel veranderd is in de wereld van data in de afgelopen decennia, zijn de requirements en verwachtingen voor een groot deel altijd hetzelfde gebleven: We willen data kunnen ophalen, bewaren, verwerken en analyseren. In het begin resulteerde dit in een eindeloos web aan oplossingen.  

Bedrijven liepen tegen het probleem aan dat ieder team zijn eigen voorkeuren voor oplossingen had waardoor er een brei aan databronnen ontstond. Het kon zelfs voorkomen dat onder de verschillende data analisten, data engineers of data beheerders verschillende voorkeuren ontstonden. Daarnaast moesten al deze oplossingen vaak ook met elkaar geïntegreerd worden en dat alleen al kon voor veel hoofdpijn zorgen. Al deze oplossingen kwamen namelijk met hun eigen bestandsformaten, beveiligingsmaatregelen, gebruikerservaringen en datastructuren waardoor het overzicht op het gehele datalandschap steeds meer leek te verdwijnen. 

Met de beweging naar de cloud werd binnen Azure de eerste stap gezet om overzicht te brengen aan deze brei aan oplossingen. Met Azure Data Factory en Azure Synapse werd het mogelijk de data samen te brengen op één plek in de data warehouses en data lakes. Toch zien we ook bij deze oplossingen dat de data in kopieën op verschillende plekken terechtkomt. 

“ Wat nu? ,, 

De valkuilen op een rijtje

Er wordt altijd gezegd dat we van het verleden moeten leren en er zijn al een aantal valkuilen naar de oppervlakte komen drijven. We zagen dat in het verleden er vaak gekozen werd voor meerdere oplossingen, maar in de praktijk heeft dit geleid tot: 

  • Meerdere kopieën van dezelfde data: Zodra er meerdere kopieën van dezelfde data ontstaan, is het een kwestie van tijd voordat de data onbetrouwbaar wordt. Welke data is de echte waarheid?  
  • Verschillende datastructuren en bestandsformaten: Om de analyse van data echt waardevol te maken, is het juist belangrijk data uit verschillende bronnen te kunnen combineren en dit wordt met verschillende datastructuren heel lastig. 
  • Beveiliging en monitoren op verschillende plekken: Er is binnen een architectuur met verschillende oplossingen bijna niet aan te ontkomen dat ook de beveiliging en het monitoren van de data onoverzichtelijker wordt. 
  • Onvoorspelbare kosten: Iedere oplossing komt met zijn eigen licenties en deze kosten zullen op verschillende momenten en manieren betaald moeten worden. Hoe is er nu overzicht te creëren in al deze verschillende facturen? 

Meerdere oplossingen betekent in dit geval dus juist minder betrouwbaarheid, mogelijkheden, overzicht, beveiliging en voorspelbaarheid. 

“ More is dus juist less ,, Microsoft Fabric Businessbase

Hoe maakt Microsoft Fabric van Less juist More?

Microsoft Fabric is ontstaan uit het doel om deze valkuilen en problemen in de huidige dataoplossingen te adresseren en op te lossen. Door middel van één lake, één datakopie, één dataformaat, één ingang, één beveiligingsmodel, één monitoring-hub en één factuur gecombineerd in één SaaS-platform wil Microsoft Fabric bewijzen dat less juist more is. 

Microsoft Fabric is op te delen in zeven componenten: 

  1. Synapse Data Engineering: Het ontwerpen, bouwen en onderhouden van je infrastructuur en systemen wordt samengebracht op één plek.  
  2. Synapse Data Science: Dit is de plek voor al je data verrijking, Machine Learning en Business Intelligence wensen. 
  3. Synapse Data warehouse: Hier vind je de schaalbare data warehouse laag waar de tabellen, schema’s, views en stored procedures van je data te vinden zijn. 
  4. Data Factory: Dit is de plek voor het verplaatsen en verwerken van je data door middel van pipelines en dataflows. 
  5. Real-Time Intelligence: Hier is het mogelijk real-time events bij te houden, te beheren en te analyseren door middel van eventstreams. 
  6. Data Activator: Het is nu mogelijk automatische acties uit te voeren aan de hand van veranderingen in je data. 
  7. Power BI: De bekende tool voor al je rapportages en visualisaties van je data. 

Tipje van de sluier: Wil jij weten wat dit nieuwe platform voor jouw rol als data engineer, data analist of data scientist gaat betekenen? Hou dan onze Social Media in de gaten voor mijn volgende blogpost over Microsoft Fabric. 

Microsoft Fabric heeft alle verschillende oplossingen onder één paraplu samengebracht. Door al deze zeven componenten samen te brengen op OneLake, de uniforme onderlaag van Microsoft Fabric, wordt meer samengebracht tot één. Door een intelligent data platform te creëren heeft Microsoft een oplossing met oog op de toekomst neergezet.  

Microsoft Fabric is niet alleen het antwoord op het ophalen, bewaren, verwerken en analyseren van data in één oplossing op één plek, ze hebben ook een nieuwe vraag toegevoegd: Wat is er nog onmogelijk binnen het datalandschap als we AI het werk laten doen? Door copilot te integreren binnen Microsoft Fabric is het niet alleen mogelijk om pipelines, dataflows en queries te laten schrijven door AI, het is ook mogelijk rapportages en analyses direct door Copilot uit te laten voeren. Je hoeft de vraag maar te stellen en Copilot doet de rest. 

“ Zo maakt Microsoft Fabric van Less juist More ,, 

Tot slot

Met Microsoft Fabric is geprobeerd te leren van de problemen van vroeger. In het datalandschap waar toch vaak een onoverzichtelijk landschap aan verschillende oplossingen ontstaat, lijkt Microsoft Fabric juist het overzicht te willen bieden zodat het  voor iedereen mogelijk wordt om data-gedreven te ondernemen. Ben jij geïnteresseerd in wat er binnen Microsoft Fabric mogelijk is of wil je graag met BusinessBase aan de slag, meld je dan aan voor ons Fabric Insights & Innovations event op 19 juni! Hoe zonde zou het namelijk zijn als er iedere dag 328,77 miljoen terabytes aan data gegenereerd wordt en jij en ik daar de potentie niet volledig van benutten?

Direct aanmelden

Schrijf je ook in voor onze nieuwsbrief

Lotte Oudejans

Azure Developer
Meer weten?