BusinessBase maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.

terug naar nieuwsberichten

Verbeteringen in Microsoft Dataverse: Krachtiger en Slimmer

Verbeteringen in Microsoft Dataverse: Krachtiger en Slimmer

Het fundament van Dynamics 365 en het Power Platform wordt gevormd door Microsoft Dataverse, het low-code business data platform met meer dan een decennium aan investeringen in betrouwbaarheid, veiligheid en schaalbaarheid.

Dit onderdeel van het platform staat niet vaak in de schijnwerpers, maar de verbeteringen hier zijn juist bijzonder waardevol. Elke verbetering in het Dataverse-fundament is direct ook een verbetering voor alle Dynamics 365-apps en Power Apps op het platform!

Nog sneller gegevens in Dataverse inladen met verbeterde performance en mapping voor dataflows

Bekend vanuit Power BI en Fabric, maar ook in Dataverse zijn dataflows aanwezig! Deze maken gebruik van dezelfde Power Query-motor om gegevens in bulk op te halen, te transformeren en in te laden, maar dan naar Dataverse. Waar de reguliere importfunctionaliteit met Excel net niet toereikend is of te veel regels bevat, kunnen dataflows een oplossing bieden om grote hoeveelheden data op te halen, te transformeren en als records in Dataverse in bestaande tabellen op te slaan.

De mapping tussen de brongegevens en de doeltabel in Dataverse is verbeterd door de toevoeging van intelligente suggesties. Het geïntegreerde AI-model analyseert en vergelijkt de gegevensmodellen van zowel de bron als Dataverse, en doet een eerste voorstel voor de mapping. Als een gebruiker een minder handige keuze maakt in de mapping, genereert het AI-model waarschuwingen om fouten te voorkomen.

In deze release wave zijn ook de onderliggende verbeteringen aan de Power Query-motor zichtbaar, in de vorm van nog betere prestaties en stabiliteit.

Alles bij elkaar een onderbelichte functionaliteit die nu nog krachtiger is geworden.

Validatie voor e-mailadressen

Al een tijdje in preview, maar nu echt beschikbaar voor alle Dataverse-omgevingen: uitgebreide validatie voor e-mailadressen. Tekstvelden van het type e-mail worden al jaren gebruikt in verschillende Dynamics 365-apps, vooral rond accounts en contactpersonen, met basisvalidatie op het e-mailadres. De uitgebreide validatie voor e-mailadressen kan nu worden ingeschakeld om te controleren of het ingevulde e-mailadres correct is.

Er wordt gekeken naar de syntax, maar ook op serverniveau wordt het e-mailadres gevalideerd. Dataverse valideert o.a. tegen lijsten van bekende spammers en wegwerpadressen.

Als extra laag van validatie wordt een getraind AI-model gebruikt om te beoordelen of het e-mailadres er geloofwaardig uitziet. Zo zal een adres als “abc@dfg.xyz” bijvoorbeeld direct worden afgekeurd, omdat het AI-model snel kan inschatten dat dit geen echt adres is.

Met deze uitgebreide validatie worden nep-adressen, spammail en wegwerpadressen uitgefilterd, waardoor de kwaliteit van contactgegevens aanzienlijk verbetert. Dit kan bijvoorbeeld direct worden toegepast op leads die automatisch binnenkomen via een online formulier, om spam uit te filteren.

Data kwaliteit verbeteren met Copilot

Copilot kan nu de kwaliteit van data in Dataverse verbeteren.

Met deze functionaliteit kan data in Dataverse eenvoudig worden samengevat tot bruikbare informatie, kunnen reacties worden geprioriteerd op basis van urgentie of sentiment, kunnen reacties worden gecategoriseerd, en kan relevante informatie worden geëxtraheerd (zoals e-mailadressen en telefoonnummers).

Dit zijn functionaliteiten die we in Dynamics 365 inmiddels gewend zijn van Copilot, maar nu zijn ze verder geïntegreerd in het platform en beschikbaar op Dataverse-niveau. Daardoor zijn ze nu te gebruiken op vrijwel alle standaard en custom tabellen in Dataverse, ook in custom Power Apps.

Voor een binnenkomende e-mail met een lead of supportvraag kunnen direct de relevante contactgegevens uit de tekst worden geëxtraheerd en automatisch in Dataverse worden opgeslagen. Copilot kan ook suggesties doen over de categorie of het onderwerp van de vraag en het sentiment erachter, zodat deze lead of supportvraag bovenaan de prioriteitenlijst kan komen te staan of naar een specifieke medewerker wordt doorverwezen.

Gevoelige data maskeren en monitoren

Dataverse-kolommen kunnen worden aangemerkt als gevoelig en vervolgens afgeschermd. Dit is een toevoeging bovenop Kolom Beveiligingsprofielen (Column Security Profiles), waarmee kolommen al beveiligd konden worden. Specifieke data-elementen binnen een kolom kunnen nu worden gemaskeerd, zoals een geboortedatum of BSN in de inhoud van een e-mail.

Kolommen die als gevoelig zijn gemarkeerd, worden opgenomen in de monitoring van Microsoft Purview en standaard uitgesloten van alle exportmogelijkheden. Dit betekent dat gebruikers van de applicatie deze gevoelige kolommen niet kunnen exporteren, bijvoorbeeld naar Excel, tenzij hier expliciet toestemming voor is verleend. In Microsoft Purview wordt voor alle gevoelige kolommen bijgehouden welke gebruikers de gegevens hebben ingezien en, voor degenen met toestemming, wat er is geëxporteerd.

Systeemweergaven afschermen met beveiligingsrollen

Alle systeemweergaven in een app zijn standaard zichtbaar voor alle gebruikers van die app. Het is nu mogelijk om beveiligingsrollen toe te kennen aan systeemweergaven, vergelijkbaar met formulieren.

Dit vereenvoudigt het weergavemenu voor gebruikers van apps door systeemweergaven uit te sluiten waar zij geen toegang toe hebben. Zo kan de manager van de klantenservice binnen dezelfde app meer weergaven tot zijn beschikking hebben dan medewerkers. Of juist andersom, een manager heeft wellicht geen behoefte aan een weergave als ‘Mijn open aanvragen’. Voorheen was dit alleen mogelijk door meerdere apps te maken.

Managed Identities voor plug-ins

Deze laatste verbetering is vooral technisch, maar enorm waardevol voor de aansluiting op Azure! Managed Identities maken het mogelijk om rollen en rechten in Azure toe te kennen voor integraties met Dataverse binnen de bestaande Entra ID. Waar dit voorheen nog gebeurde met secrets en API-sleutels, valt het beheren van deze rollen en rechten nu volledig onder Entra ID.

Dit maakt elke integratie veiliger, omdat beheerders geen secrets en API-sleutels meer met ontwikkelaars hoeven te delen. Bovendien wordt de continuïteit verbeterd, doordat er geen secrets meer zijn die kunnen verlopen.

Tot slot

We bevinden ons hier in de kern van het platform, waar elke kleine verbetering een groot effect heeft op de apps die we dagelijks gebruiken, zoals Dynamics 365 en alle custom Power Apps. Een verbetering hier is een verbetering op elk niveau: van eindgebruikers tot beheerders en zelfs ontwikkelaars.

Microsoft blijft investeren in dit fundament om ervoor te zorgen dat Dataverse hét platform blijft voor alle business apps, ongeacht het formaat of de branche.

Schrijf je ook in voor onze nieuwsbrief

Michel van den Brink

Technical Architect
Meer weten?